logo-gouden-leeuw

OUDERWETS MOOIE AVONDEN IN EEN VERNIEUWDE GOUDEN LEEUW

BEL 073 503 1893
OM TE RESERVEREN

GESCHIEDENIS

De Gouden Leeuw vanaf 1730

Rond 1730 bouwt Jacob Jan van Houtum uit Berlicum een houten huisje, dat later de Gouden Leeuw zal worden. In de jaren die volgen wordt het huisje diverse keren doorverkocht. Piet Daniel van Uden koopt in 1797 voor 771 gulden en 16 stuivers het pand en begint met zijn vrouw Maria een eenvoudige herberg. In 1831 sloopt de nieuwe eigenaar Ludovicus Wollaert alle gebouwen en bouwt er een nieuw woonhuis met herberg, houtopslag en werkloods. Door legertransporten van de Hollandse troepen worden de zanderige wegen door het dorp onbegaanbaar. Maar de gouverneur van Noord-Brabant, baron André van den Bogaerde, wil van af zijn woning, zijnde het kasteel Heeswijk, om met zijn koets op een prettige manier het gouverneursgebouw in ’s Hertogenbosch te kunnen bereiken. In 1841 wordt de Hoogstraat een verharde tolweg. Bij herberg de Fuik én bij de Driezeeg in Middelrode komt er een tolhuisje. Aan de nieuwe weg wordt in die tijd flink gebouwd en de herberg begint steeds beter te lopen.

In 1870 wordt de herberg opnieuw gesloopt en opgebouwd zoals we het pand nu nog kennen. De herberg heeft een fraaie ruime gelagkamer, een flinke nette suite, twee achterkamers, drie slaapkamers, een grote en een kleine keuken, een dubbele kelder, 4 bovenkamertjes en een ruime zolder. Aan de achterkant wordt een koestal, dubbele paardenstal, koetshuis, bergplaats en dorsvloer gebouwd. In 1874 koopt Johannes Peperkamp de herberg voor 5325 gulden. Hij heeft de voor hem nieuwe herberg de naam ‘Gouden Leeuw’ gegeven. In dat zelfde jaar wordt harmonie TOG (toen nog fanfare) opgericht die de herberg gebruikt voor repetities en concerten.

In 1882 wordt er ter hoogte van herberg de ‘Gouden Leeuw’ gewerkt aan een tramverbinding tussen Den Bosch en Veghel. Vlak voor de Gouden Leeuw komt er een wissel en een halteplaats voor reizigers en een laad- en losplaats voor goederen. Een jaar later rijdt de eerste stoomtram door het dorp. In 1898 viert het hele dorp bij het Raadhuisplein de troonsopvolging door Koningin Wilhelmina. Het feest wordt uiteindelijk in de Gouden Leeuw voortgezet. De herberg is op dat moment de enige echte uitspanning met logement in de kom van Berlicum.

ZOALS U GEWEND BENT.

Warm, gemoedelijk met veel klasse

Welke reden u ook heeft om bij ons iets te vieren of om bij ons bij elkaar te komen, wij halen alles uit de kast om het u naar de zin te maken.
Wij zijn zeer vereerd om dit te mogen doen en streven naar 100% perfectie.

NIEUWSBRIEF

Vul uw emailadres in om op de hoogte te blijven van alle activiteiten / feesten van de Gouden Leeuw